Pierogi ruskie w japońskim cieście gyoza, deser z herbatą matcha, natto z kaszą jaglaną – o tajnikach japońskiej kuchni opowie autorka bloga Coutellerie.
Celem spotkania będzie wskazanie cech wspólnych oraz rozbieżności w narodowych kuchniach Polski i Japonii, rozmowy o kulinarnych obyczajach obu krajów i zapoznanie ich ze sobą. W programie przedstawienie i degustacja japońskich składników - zarówno bazowych, jak i tych mniej znanych, a następnie wkomponowanie ich w tradycyjne dania kuchni polskiej.
Warsztaty zakończą się ucztą pełną przygotowanych specjałów. Na gości czekać będą też zupa miso na polskim rosole, porcja natto z kaszą jaglaną oraz japońskie herbaty. Każdy wróci do domu z certyfikatem ukończenia warsztatów i słodkim upominkiem.
I tura o godzinie 12:00
II tura o godzinie 17:00
Czas trwania ok. 4 godziny / warsztat
Obowiązują zapisy: rezerwacje@ethnomuseum.pl, tel. 22 696 53 80