Jakie są odmiany wiśni i co warto wiedzieć na ich temat?

Redakcja
Redakcja
Kategoria obyczaje · 2 maja 2022

Wiśnie uprawia się głównie ze względu na owoce, które, choć z powodzeniem można bezpośrednio spożywać, to jednak znacznie lepiej sprawdzają się w przetwórstwie. Dzięki nim możliwa jest produkcja dżemów, konfitur, soków, kompotów, nalewek czy nawet wina. Dodatkowo - można je także mrozić, suszyć i kandyzować. Jak łatwe w uprawie są wiśnie i co warto wiedzieć na ich temat? Jakie istnieją odmiany wiśni?

Wiśnia - skąd pochodzi i gdzie występuje?

Wiśnia pospolita, która uprawiana jest w polskich sadach, pochodzi z południowo-zachodniej Azji, gdzie powstała ze skrzyżowania czereśni ptasiej i wiśni karłowatej. Dużą popularnością cieszy się przede wszystkim ze względu na smaczne owoce, które nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. Często zauważyć można je w przydomowych ogródkach, na działkach czy również w sadach. Co ciekawe, Polska jest jednym z największych jej producentów - mowa tutaj nie tylko o samej Europie, ale także o całym świecie. Oprócz pysznych owoców drzewa wiśni stanowią też piękną ozdobę i znakomicie prezentują się niemalże wszędzie, gdzie tylko zostaną posadzone.

Jakie odmiany wiśni wyróżniamy?

Najpopularniejsze odmiany wiśni to przede wszystkim:

  • Szklanka - charakteryzuje się dużą odpornością na mróz i choroby, a jej miąższ jest kremowy, soczysty oraz bardzo słodki.
  • Sabina - ta odmiana także wykazuje odporność na mróz i choroby, natomiast jej miąższ jest czerwony i kwaskowaty.
  • Nefris - cechuje się średnią odpornością na mróz i niską odpornością na choroby, a jej miąższ ciemnoczerwony i jędrny doskonale nada się na przetwory.
  • Groniasta (z Ujfehertoi) - odmiana ta charakteryzuje się wysoką odpornością na mróz i średnią na choroby. Jej soczysty słodko-kwaśny miąższ sprawia, że z powodzeniem sprawdzi się także na przetwory.
  • Kelleris - podobnie jak odmiana Groniasta, Kelleris też wykazuje wysoką odporność na mróz i średnią na choroby, posiada soczysty słodko-kwaśny miąższ i również będzie świetnym wyborem do produkcji dżemów, konfitur, czy soków.
  • Pandy 103 - charakteryzuje się wysoką odpornością zarówno na mróz, jak i choroby, a także jest słodko-kwaśna w smaku.
  • Łutówka - wykazuje wysoką odporność na mróz i niską na choroby. Posiada ciemnoczerwony, miękki, soczysty oraz średnio kwaśny miąższ i z powodzeniem można użyć jej do przetworów.

Jakie warunki są niezbędne do uprawy wiśni?

Ci, którzy chcą zająć się uprawą wiśni, powinni dowiedzieć się, jakie warunki należy zapewnić, aby cieszyć się regularnym i obfitym owocowaniem. Otóż wiśnie najlepiej rosną w miejscach ciepłych, słonecznych oraz odpowiednio osłoniętych od wiatru. Nie powinno się jednak mimo wszystko sadzić ich w zagłębieniach terenu, gdzie zbiera się woda - powodem jest fakt, że tworzą się tam zastoiska mrozowe, które mogą uszkadzać kwiaty. Dodatkowo warto wiedzieć, że drzewa te potrzebują około 15 m² przestrzeni wokół siebie.

 

Okazuje się, że wiśnie wyjątkowo dobrze radzą sobie na glebach piaszczystych lub też piaszczysto-gliniastych, które są głęboko uprawione. Regularnego podlewania wymagają jedynie w przypadku długotrwałej suszy - na co dzień nie jest ono konieczne. Co ważne, nie tolerują one gleb ciężkich, zalewowych, czy podmokłych, dlatego warto takich unikać. Dobrym pomysłem jest z kolei wzbogacenie gleby kompostem lub obornikiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć też nawozów mineralnych.

Jak pielęgnować wiśnie?

Dlaczego akurat wiśnia? Cena, łatwość w uprawie, a także niewielkie wymagania dotyczące zabiegów pielęgnacyjnych sprawiają, że na ich uprawę decyduje się coraz większa liczba osób.

 

Za idealny termin cięcia prześwietlającego, które polega na wycięciu kilku lub kilkunastu pędów, tak aby do środka korony mogło dostać się więcej światła i powietrza, uznaje się lato - po zbiorze owoców. Wycinać powinno się gałęzie krzyżujące się, a także te, które rosną w kierunku środka korony. Należy również pamiętać o tym, aby wycinać gałęzie, które rosną tuż nad ziemią. Przyjęło się, że rocznie powinno się pozbyć od 10 do 20% gałęzi.

Wiśnia - dlaczego warto?

Z pewnością nie trzeba nikomu tłumaczyć, jak smaczne są przetwory wykonane z jej owoców oraz jak cennym uzupełnieniem diety są wiśnie. Odmiany, choć różnią się od siebie smakiem, to jednak nadają się również do konsumpcji na surowo. Pełne są potasu, wapnia i fosforu, a także żelaza, cynku oraz miedzi. Co więcej, zawierają również witaminy i substancje działające antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Warty uwagi jest także fakt, że nie powodują one żadnych problemów z trawieniem, więc śmiało można delektować się nimi w każdej postaci.

 

Warto już teraz zainteresować się zakupem sadzonek, które staną się doskonałym dodatkiem do przydomowego ogrodu, sadu czy działki, na której nieodłącznym elementem jest często właśnie wiśnia. Ceny takich roślin w sklepie internetowym nie są wcale wysokie, dlatego warto zapoznać się z ofertą i wybrać coś odpowiedniego dla siebie. Do każdego zamówienia złożonego na stronie dodajemy gratisową instrukcję, która podpowie, jak odpowiednio hodować dane wiśnie. Cena natomiast uzależniona jest przede wszystkim od odmiany - wybór jest jednak szeroki więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.