Jakie potrawy złagodzą jesienną depresję?

Wojtek Kułaga
Wojtek Kułaga
Kategoria obyczaje · 25 grudnia 2019

Jesień to piękna pora roku. Niestety nie dla każdego. Niektórzy podczas jesieni zmagają się z depresją i obniżonym nastrojem bardziej niż w innych porach roku.

Jesień to piękna pora roku. Niestety nie dla każdego. Niektórzy podczas jesieni zmagają się z depresją i obniżonym nastrojem bardziej niż w innych porach roku. Jesienna chandra to nic innego jak chwilowy spadek nastroju, który towarzyszy osobom bardzo wrażliwym. Czy więc możemy tutaj mówić o depresji czy o innych schorzeniach depresyjnych? Niekoniecznie i nie w każdym przypadku. Jesienna chandra powoduje nie tylko zmęczenie i rozdrażnienie, ale także smutek i chęć zaszycia się w swoich czterech ścianach. Nasz nastrój podczas jesieni ulega znacznemu pogorszeniu. Nie mamy ochoty na większość rzeczy a czynności, które wykonywaliśmy każdego dnia, przychodzą nam z trudem. Jeśli nasza jesienna depresja trwa kilka dni, to nie musimy się nią zbytnio martwić. Jeśli jednak nasza jesienna chandra się przedłuża, trzeba pomyśleć o tym, jak można sobie pomóc i się jej pozbyć raz na zawsze. Co wpływa na nasze gorsze samopoczucie? Mowa tutaj nie tylko o kończących się wakacjach, obniżonym poziomie nasłonecznienia i spadku temperatur. Jesienna chandra może być spowodowana również zmianą diety. Latem, znacznie częściej sięgamy po rozmaite owoce i warzywa. To one w dużej mierze powodują u nas dobre samopoczucie i ogromną dawkę energii na cały dzień.

Jakie potrawy mogą złagodzić jesienną chandrę?

Gdy nadchodzi jesień, o wiele częściej zaczynamy sięgać po słodkie i niezdrowe przekąski. To właśnie one okazują się być dla nas znakomitym pocieszycielem, którego celem jest złagodzenie smutku i negatywnego nastroju. Nasze słodkie przekąski, poprawiają nam humor jedynie na chwilę. Później, gdy ich poziom w naszym organizmie zaczyna spadać, nasz nastrój obniża się jeszcze bardziej. Konsekwencją całego procesu jest błędne koło z którego naprawdę ciężko wyjść. Jeśli nie mamy ochoty i siły na kuchenne rewolucje oraz na przygotowywanie różnorodnych, bogatych w odżywcze składniki posiłków, to zdecydujmy się na skorzystanie z usług cateringu dietetycznego. To znakomite rozwiązanie, które zapewni nam zbilansowaną dietę i bogactwo rozmaitych składników. Korzystając z cateringu nie możemy liczyć na monotonię. Specjalnie przygotowywane dania pobudzą kubki smakowe i dostarczą nam dawkę pozytywnej energii na długi okres. Catering dietetyczny wykorzystuje w swoich daniach sezonowe owoce i warzywa, które w określonym czasie są świeże, soczyste i łatwo dostępne. Które produkty pomogą nam w zwalczeniu jesiennej chandry? Z całą pewnością należy postawić na bataty, które są bogate w kwas foliowy i który pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi. Kolejny produkt wart naszej uwagi to ryby. Dostarczą nam spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki nim zwiększymy poziom koncentracji. Następny produkt, który powinniśmy spożywać, zwłaszcza w okresie jesiennym to szpinak. Jest on znakomitym źródłem żelaza, które zapewni nam dostatek energii i uchroni przed zmęczeniem. Nie zapominajmy również o orzeszkach ziemnych. To jedno z najlepszych źródeł selenu mineralnego. Jakie jest jego zadanie? Oczywiście poprawa naszego nastroju.
 

Artykuł stworzony przy współpracy z firmą www.lightcatering.pl