Sprzedaż lodów to opłacalny interes. Zawsze będą chętni na zimne desery. Na przygodę z lodowym biznesem warto jednak dobrze się przygotować. Najważniejsza kwestia, o której należy pomyśleć, to dobry i niezawodny sprzęt. Od tego, jaki automat do lodów wybierze przedsiębiorca, zależy jakość obsługi i sprzedawanych produktów, co z kolei ma bezpośrednie przełożenie na zysk.
Wybór automatu do lodów powinien zostać poprzedzony analizą potrzeb biznesowych. Należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy sprzedaż zimnych deserów będzie jedyną formą działalności czy też sposobem na dodatkowy zarobek, np. dla osoby prowadzącej cukiernię. Istotna jest też lokalizacja. Jeśli lokal z lodami będzie znajdował się w chętnie uczęszczanym miejscu, a przedsiębiorca zamierza prowadzić profesjonalną działalność przez cały rok lub kilka sezonów, powinien zainwestować w wydajny i mało awaryjny automat do lodów. Dobrze, gdy maszyna jest także funkcjonalna i prosta w obsłudze.
Niezawodny automat do lodów to podstawa
Parametry automatu do lodów powinny być uzależnione od intensywności produkcji. Wolnostojące urządzenie jest bardziej efektywne niż mniejsza maszyna, którą można postawić np. na blacie. W przypadku intensywnej eksploatacji, najlepsze będzie automat do lodów wyposażony w minimum trzy niezależne układy chłodzenia. Pozwoli to na szybkie mrożenie bazy lodowej, co ułatwi sprawną obsługę. Istotna jest też pojemność cylindrów. Im większa, tym więcej lodów maszyna będzie w stanie przygotować (rzadziej będzie też trzeba dokładać mieszankę chłodzącą). Na wydajność automatu do lodów i smak zimnych deserów wpływ ma też liczba agregatów. Jeśli chodzi o źródło energii, większość profesjonalnych maszyn wymaga zasilania trójfazowego, jednak z powodzeniem można znaleźć również wydajne frezery zasilane niższym napięciem. Warto też zwrócić uwagę na sposób chłodzenia automatu do lodów (woda lub powietrze), który pozwoli utrzymać odpowiednią temperaturę w urządzeniu, nawet w czasie upałów. Obudowa automatu do lodów, cylindry, pojemniki na masę oraz świdry, powinny być wykonane z wysokiej jakości materiałów, np. stali nierdzewnej. Zapewni to trwałość i odporność na działanie czynników zewnętrznych, ułatwi też utrzymaniu automatu do lodów w czystości.
Z duchem czasu
Automat do lodów powinien być łatwy w obsłudze. Pozwala to zaoszczędzić czas, który przedsiębiorca poświęca na szkolenie pracowników. Warto wziąć pod uwagę fakt, że wielu osób, zatrudnianych na okres wakacyjnych, nie miało wcześniej styczności z takim urządzeniem. W nowoczesnych automatach do lodów obsługa jest wręcz dziecinnie prosta, a wiele rzeczy można robić intuicyjnie. Proces produkcji lodów coraz częściej jest zautomatyzowany. Elementy obsługi manualnej ograniczane są do minimum. Takie nowoczesne rozwiązanie jeszcze bardziej usprawnia i przyspiesza proces produkcji. Sterowniki, umieszczone w nowoczesnych automatach do lodów, pozwalają nawet generować statystyki (np. raport sprzedaży). Właściciele, którzy nie mogą osobiście kontrolować swoich punktów, mogą być o wszystkim na bieżąco informowani za pomocą SMS-ów.
Otwieramy lodziarnię – o czym jeszcze należy pomyśleć?
Wybierając automat do lodów dobrze jest postawić na firmę, która zapewnia wsparcie serwisowe. Wtedy, jeśli pojawią się problemy, wystarczy jeden telefon, aby na miejscu szybko pojawili się technicy. Pozwoli to uniknąć przestoju w produkcji i strat finansowych. Profesjonalny sprzęt oraz opiekę serwisową oferuje Basat - producent nowoczesnych automatów do lodów. Ten wydajny, nowoczesny i nisko awaryjny sprzęt sprawi, że lodowy biznes stanie się naprawdę opłacalny.