Otwierasz lokal z włoską kuchnią? Sprawdź, czego potrzebujesz

Wojtek Kułaga
Wojtek Kułaga
Kategoria obyczaje · 10 czerwca 2019

Kompletujesz wyposażenie do włoskiej restauracji? Poza podstawowym sprzętem będziesz potrzebować też specjalistycznych urządzeń. Sprawdź, co będzie Ci potrzebne.

Dokładne wyposażenie lokalu zależy od charakteru kuchni, jaką chcesz serwować. Mogą to być dania regionalne, kuchnia japońska czy włoska, wegetariańska lub z żywnością ekologiczną. Wybór jest niezwykle szeroki.

Podpowiadamy, w co warto zainwestować, jeśli w Twoim lokalu mają królować potrawy rodem ze słonecznej Italii – m.in. piec do pizzy, maszynka do makaronu, maszynka do mielenia mięsa itd.

 

Maszynka do makaronu

 

Domowej roboty makarony przyciągają klientów znacznie bardziej niż te sklepowe. W szanującym się lokalu z włoską kuchnią powinna znaleźć się elektryczna maszynka do makaronu. Dzięki licznym nakładkom pozwoli ona wyprodukować m.in. spaghetti, penne, tagliatelle, fettuccine, a nawet lasagne czy ravioli. Wybierając konkretny model, zwróć uwagę m.in. na szybkość, wydajność, komfort pracy i jakość wykonania.

 

Maszynka do mielenia mięsa

 

Ten gadżet przyda się nie tylko we włoskiej restauracji! Maszynka do mięsa jest niemal niezbędnym elementem wyposażenia każdego lokalu. Pozwala szybko przygotować mięso m.in. do spaghetti czy farsz do lasagne, ale nowoczesne modele mogą pełnić też wiele innych funkcji – służą do poszatkowania warzyw, ucierana sera, mielenia kawy, robienia musów itd. Niektóre modele mają nawet przystawkę do makaronu!

Wybierając konkretną maszynkę, weź pod uwagę jej kluczowe parametry, tj. wydajność, moc i rodzaje nakładek, a także cele, do jakich ma ona służyć w Twojej restauracji i produkty, jakie ma przetwarzać. Nie bez znaczenia jest też jakość wykonania, głównie elementów eksploatowanych najczęściej – korpus powinien być wykonany z metalu, a noże i sitka powinny być wytrzymałe i odporne na rdzę.

 

Piec do pizzy – wypiek jak w Neapolu

 

Jeśli zależy Ci na wypieku doskonałej jakości, porównywalnym do placków serwowanych we Włoszech, piec do pizzy jest absolutnym must have. Dzięki specjalnej konstrukcji magazynują ciepło i nie dopuszczają do jego utraty.

Profesjonalne urządzenia produkowane są w różnych odmianach – są m.in. piece jednokomorowe, dwukomorowe, taśmowe itd. Zwróć uwagę także na ich wykonanie – będą mocno eksploatowane, a zatem powinny być wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej.

Zanim zaczniesz kompletować sprzęt do lokalu, sporządź listę potrzebnych sprzętów i akcesoriów, aby mniej więcej określić swoje potrzeby oraz budżet.