Philipiak jest znaną na rynku marką, która specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości sztućców, w tym noży ceramicznych i kutych, naczyń ze stali nierdzewnej, kompletów porcelany i naturalnych kosmetyków. Priorytetem firmy jest sprostanie gustom nawet najbardziej wymagających klientów. Tym, co odróżnia Philipiak od innych marek zajmujących się wyrobem tego typu asortymentu jest troska o zdrowy styl życia i szerzenie wiedzy na jego temat, co przejawia się między innymi przez organizację Obiadów Czwartkowych. Co to za wydarzenia i kogo można na nich spotkać?
Obiady Czwartkowe – co to takiego?
Obiady Czwartkowe są spotkaniami organizowanymi od kilku lat w najbardziej luksusowych warszawskich restauracjach takich, jak chociażby Belvedere w Łazienkach Królewskich, które mają na celu promocję zdrowego odżywiania. Pomysłodawcą inicjatywy jest założyciel marki Philipiak Polska – Tomasz Filipiak.
Każdemu ze spotkań sprzyja szczytny cel. Goście Obiadów Czwartkowych składają swoje podpisy na różnego rodzaju pamiątkach, które następnie są wystawiane na aukcjach charytatywnych. Zebrane w ten sposób środki są przekazywane na konto fundacji Akogo?, która została założona w 2002 roku przez aktorkę Ewę Błaszczyk – Janczarską i ks. Wojtka Drozdowicza. Jej głównym celem jest pomoc dzieciom po udarach mózgu. Wspomniana fundacja powołała do życia pierwszym w naszym kraju klinikę – wzorzec przy oddziale Rehabilitacji Neurologicznej w Centrum Zdrowia Dziecka – Centralnym Szpitalu Dziecięcym. Philipiak wspiera ją nieprzerwanie od 2014 roku i to nie tylko podczas Obiadów Czwartkowych, lecz również działania w sieci. Co roku, za każde opublikowane na Facebooku zdjęcie opatrzone hashtagami #PhilipiakMilano oraz #DobreSłowaNaŚwięta, firma przekazuje na konto fundacji Akogo? 1 zł. Pierwsza edycja akcji cieszyła się tak dużą popularnością, że firma zdecydowała się na regularną pomoc przez organizację Obiadów Czwartkowych. To jednak nie koniec działań charytatywnych marki Philipiak – regularnie przekazuje ona fundacji część zysków ze sprzedaży swoich produktów. W poprzednich latach, firma wspierała akcję Pajacyk w ramach działań Polskiej Akcji Humanitarnej.
Goście Obiadów Czwartkowych
Podczas Obiadów Czwartkowych spotykają się ze sobą najpopularniejsze postacie ze świata sztuki, rozrywki, sportu oraz kultury. Tematyka spotkań odnosi się do kwestii zdrowia w różnych aspektach. Na każde z nich zapraszani są wiodący polscy lekarze, dzielący się swoim wieloletnim doświadczeniem i wiedzą. Zalicza się do nich Sylwia Leszczyńska – właścicielka Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA, dietetyk kliniczny. Nieodłącznym elementem Obiadów Czwartkowych są pokazy kulinarne w wykonaniu jednego z najbardziej znanych polskich kucharzy – Karola Okrasy. Duża część gości Obiadów Czwartkowych należy do grona Ambasadorów Zdrowej Kuchni Philipiak. To program skupiający osoby wyjątkowo zaangażowane w promocję zdrowego stylu życia.
Na Obiadach Czwartkowych spotkać można między innymi:
- Małgorzatę Foremniak – znaną polską aktorkę, byłą Ambasadorkę Dobrej Woli UNICEF. Od kilku lat jest jurorką w programie „Mam Talent.”
- Violę Kołakowską – modelkę, aktorkę oraz stylistkę.
- Monikę Mrozowską – aktorkę, autorkę książek kulinarnych oraz bloga.
- Małgorzatę Pieczyńską – aktorkę znaną z filmów takich, jak „Ekstradycja” czy „Quo Vadis” oraz seriali: „Prawo Agaty” oraz „Szpilki na Giewoncie.”
- Magdalenę Wójcik – aktorkę i prowadzącą program „Jem i chudnę” w Polsat Cafe, który podejmuje tematykę odchudzania w różnych odsłonach.
- Karolinę Malinowską – modelkę, która chodziła po wybiegach najbardziej znanych światowych marek takich, jak Chanel, Dior czy Dolce&Gabbana.
- Julię Pietruchę – aktorkę telewizyjną i teatralną.
- Agnieszkę Cegielską – pogodynkę, prezenterkę telewizyjną i radiową.
Królewskie menu Obiadów Czwartkowych
Podczas każdego spotkania, Karol Okrasa zachwyca zaproszonych gości swoimi smakowitymi potrawami. Jedną z nich jest barszcz z kurek z pulpetami drobiowymi. Oto przepis na to pyszne danie:
Składniki:
• 1 kg kurek,
• 3 rosołu drobiowego,
• 2 marchewki,
• 2 pietruszki,
• 2 cebule dymki,
• pieprz i sól,
• 200 ml słodkiej śmietanki 22 proc,
• 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku.
Kurki płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Obsmażamy na oliwie z cebulą. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do grzybów. Zalewamy rosołem i gotujemy do zmięknięcia. Doprawiamy śmietanką, solą oraz majerankiem i zagotowujemy. Mięso drobiowe mieszamy z kaszą manną i natką pietruszki. Dodajemy posiekany czosnek oraz jajko. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie pulpety i gotujemy przez około 5 minut w rosole.
Goście Obiadów Czwartkowych skosztować mogli również takich potraw, jak udziec cielęcy w cytrusach czy sałatka z pieczonym kozim serem i gruszkami.
Źródła:
- http://www.obiadyczwartkowe.pl
- http://www.obiadyczwartkowe.pl/obiadyczwartkowe.pl/nasi-goscie
- http://www.philipiakmilano.pl/