Czy warto otworzyć restaurację w Gdańsku?

Redakcja
Redakcja
Kategoria obyczaje · 23 października 2017

Jeśli marzysz o otwarciu własnej restauracji, zastanów się czy podołasz temu zadaniu. Warto zdecydować się na turystyczne miasto, takie jak Gdańsk. Restauracja może tam dobrze prosperować ze względu na dużą liczbę mieszkańców oraz całoroczne odwiedziny turystów z całego świata.

Wybór lokalizacji

Wiadomym jest, że najwięcej klientów możemy mieć w miejscach, takich jak Starówka czy dzielnice nadmorskie. Mimo wszystko dobra restauracja może prosperować w każdym miejscu. Dzięki sile reklamy i Internetu możemy trafić do dużego grona odbiorców, którzy z ciekawości lub polecenia przyjdą skosztować naszych dań.

Zawsze warto przed taką inwestycją zrobić badanie rynku. Dowiesz się dzięki temu, w jakich miejscach i dzielnicach brakuje restauracji oraz jakiego typu kuchnie klienci wybierają najczęściej lub na jakie nowe smaki jest zapotrzebowanie. Jeśli chcesz zdobyć klientów nie możesz być jak inni. To nowości przyciągają ludzi.

Jak zdobyć doświadczenie?

Rzadko się zdarza, że osoba, która nigdy wcześniej nie pracowała w restauracji, wie dokładnie jak działa prowadzenie takiego biznesu. Dlatego przed otwarciem, jeśli nie mamy żadnego doświadczenia w gastronomii, warto zatrudnić się w dobrej restauracji nawet jako pomoc kuchenna. Dzięki temu sprawdzisz jak działa restauracja od środka. Zawsze możesz też skorzystać z kursów, które są organizowane w dużych miastach, takich jak Poznań, Warszawa czy Gdańsk. Restauracja wymaga poświęcenia właściciela, aby zdobyć uznanie na rynku. Wiedzę możemy też zdobyć z wielu książek, a nawet programów telewizyjnych.

Finansowanie przedsięwzięcia

Nie ma się co oszukiwać – otwarcie restauracji kosztuje. I to nie mało. Szczególnie jeśli nie jesteśmy właścicielami lokalu o metrażu minimum 100 metrów kwadratowych. Same koszty miesięczne, do których należy dodać wynajęcie lokalu, pensje pracowników, artykuły spożywcze oraz media mogą sięgnąć kilkudziesięciu tysięcy złotych. Samo wyposażenie lokalu na początek może wynieść około 200-300 tysięcy złotych. Najbardziej kosztowne jest zakupienie sprzętów kuchennych – profesjonalne lodówki, kuchenki, piekarniki, zlewy oraz inne urządzenia AGD niezbędne do przygotowania posiłków są bardzo drogie. Wszystko musi mieć odpowiednie atesty i być bardzo dobrej jakości.

Mało kto dysponuje taką gotówką, dlatego musimy wziąć kredyt. Kredyty na otworzenie działalności są dość wysokie, dlatego jeśli mamy wysoką zdolność kredytową, powinniśmy bez problemu otrzymać żądaną kwotę. Musimy się liczyć, że przez to rata kredytu podniesie miesięczne koszty utrzymania restauracji.

 Zawsze możemy też próbować otrzymać pomoc z Urzędu Pracy lub z dofinansowań unijnych. Z urzędu możemy otrzymać maksymalnie 25 tysięcy złotych, a z dotacji unijnej 40 tysięcy. Trzeba też przeglądać różne projekty unijne, ponieważ dzięki nim możemy otrzymać nawet 100 tysięcy pożyczki z bardzo niskim oprocentowaniem.

Aby otrzymać kredyt bankowy na działalność, musimy przedstawić bardzo dobry biznes plan, który nie pozostawi wątpliwości, że restauracja będzie rentowna. Często też, jeśli to nasza pierwsza działalność gospodarcza, bank może zażądać zabezpieczenia w postaci hipoteki.

Załatwianie formalności

Najpierw obowiązki, potem przyjemności. Aby założyć restaurację musimy dokonać kilku ważnych formalności. Przede wszystkim musimy założyć działalność gospodarczą. Wszystkie wnioski do wypełnienia są dostępne w Urzędzie Miasta Gdańsk. Restauracja wymaga też innych dokumentów. Będziemy potrzebować pozwoleń, między innymi z Sanepidu oraz Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, Ochrony Przeciwpożarowej oraz Inspektora Nadzoru Budowlanego. Jeśli będziemy sprzedawać alkohol, co jest raczej niezbędne podczas prowadzenia restauracji, musimy uzyskać koncesję.

Przed otwarciem

Musimy dobrze przemyśleć o wystroju restauracji. Klimatyczne wnętrza przyciągają klientów. Musimy postawić na spójny design, który zachwyci gości od wejścia. Warto dopasować kolory i meble do rodzaju kuchni, jaką będziemy serwować. Musimy pomyśleć o każdym szczególe – ważny jest wybór podłóg, kolory ścian, obrusy, stoły, krzesła oraz dekoracje. Jeśli nie mamy ścisłej koncepcji i pomysłu na wystrój restauracji, możemy poprosić o pomoc architekta wnętrz.

Konieczne jest zatrudnienie pracowników do kuchni i salę restauracyjną. W zależności od wielkości restauracji, będziemy potrzebować kucharzy, pomoce kuchenne, kelnerów oraz barmanów. Jeśli wiemy, że nie będziemy mogli poświęcić całego wolnego czasu na zarządzanie restauracją warto zatrudnić menadżera.

Musimy też zainteresować się hurtowniami gastronomicznymi, którzy zaoferują nam najlepszą ofertę. Pamiętajmy, że nie cena jest tu najważniejsza, ale jakość. Dobra hurtownia powinna mieć też duży wybór świeżych produktów, szczególnie regionalnych, z których słynie Gdańsk. Restauracja powinna wiec zaopatrzyć się w wołowinę, świeże ryby i wysokiej jakości warzywa.

Aby łatwo zarządzać restauracją, możemy wykupić specjalistyczne oprogramowanie, dzięki któremu ulepszymy obsługę klientów.