Paulina ma 17 lat i pochodzi z Tarnowskich Gór. Uwielbia gotować, marzy o własnej restauracji i o tym, by została wyróżniona w Żółtym Przewodnik Gault & Millau. Teraz swój kulinarny talent może rozwijać w warszawskiej Restauracji Strefa dzięki programowi Szef dla Młodych Talentów.
Pamiętam, jak pasja do gotowania obudziła się we mnie po raz pierwszy, gdy postanowiłam przyrządzić spaghetti dla moich najbliższych. Kiedy wszyscy zaczęli chwalić moje danie, uświadomiłam sobie, że gotowanie to coś, co chcę robić w życiu – wspomina Paulina Boncol, 17-letnia uczennica Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim. Wraz ze swoimi kolegami wzięła udział w czerwcowym Mikserze Kulinarnym w Akademii Inspiracji MAKRO – bezpłatnym spotkaniu edukacyjnym dla uczniów szkół gastronomicznych, które MAKRO Polska organizuje co miesiąc w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Uważnie słuchała prelekcji Jana Kuronia, przyglądała się pokazowi kulinarnemu Jarka Walczyka i prezentacjom produktów, a na koniec rozwiązła quiz. I uzyskała najlepszy wynik! W nagrodę zdobyła tygodniowy staż w jednej z najlepszych polskich restauracji – Strefa, pod okiem nowego szefa kuchni Łukasza Andruszkiewicza.
Choć skończyłam dopiero pierwszą klasę szkoły gastronomicznej, kucharze w Strefie dali mi mnóstwo możliwości. Nie tylko przygotowuję półprodukty, ale mogę nawet komponować potrawy, które następnie trafiają bezpośrednio na stoliki gości. Nauczyłam się tu przygotowywania deserów, ryb, mięs oraz poznałam mnóstwo nowych smaków – mówi Paulina – Zanim wybrałam szkołę gastronomiczną, wahałam się. Kucharze ze Strefy powiedzieli mi, że to normalne i że praca w gastronomii jest pełna wzlotów i upadków. Ale wiem, że nie chcę rezygnować! Moje miejsce jest w kuchni, w przyszłości chciałabym mieć własną restaurację, a gdyby znalazła się w Żółtym Przewodniku Gaultt & Millau, byłabym najszczęśliwszą osobą na świecie – podkreśla z uśmiechem mieszkanka Tarnowskich Gór.
Szef dla Młodych Talentów to jedyny tego typu program edukacyjny w Polsce, skierowany do młodych kucharzy, stawiających pierwsze kroki w karierze. W jego ramach MAKRO Polska organizuje comiesięczne bezpłatne spotkania dla uczniów szkół gastronomicznych – Miksery Kulinarne. Odbywają się na nich pokazy kulinarne wybitnych szefów kuchni, prelekcje wyjątkowych postaci świata kulinariów oraz prezentacje produktów z całego świata. Na uczestników Mikserów Kulinarnych czekają quizy, a na zdobywców najlepszych wyników – tygodniowe bezpłatne staże we wiodących polskich restauracjach. Z myślą o uczniach powstają także materiały edukacyjne i książka „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Partnerami projektu są m.in.: Gault & Millau Polska, Provincja, ChemaN i Kruszwica. Pierwsza edycja programu odniosła wielki sukces: blisko 1100 uczniów z całej Polski wzięło udział w dziewięciu Mikserach Kulinarnych, spośród których wyłoniono piętnastu stażystów. Już od września br. startuje nowa edycja, kolejne Miksery Kulinarne oraz jeszcze więcej konkursów z nagrodami. Więcej informacji: www.szefdlamlodych.pl, www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow