Premiera nowej książki poetyckiej Marcina Barana

Redakcja
Redakcja
Kategoria literatura · 21 czerwca 2012

 

 

Wydawnictwo EMG ma zaszczyt przedstawić

najbardziej oczekiwaną premierę poetycką minionej dekady

 

MARCIN BARAN

 

NIEMAL CAŁKOWITA UTRATA PŁYNNOŚCI

 

Pierwszy po 10 latach milczenia oryginalny tomik poety

 

 

Świat zasługuje na nieufność i na zwątpienie, które można tylko wyszeptać, wymamrotać, wychrypieć - głosem kalekim, słowami, które nie przystają do rzeczy. Bo zwierciadło języka, lustro mowy pękły w odłamków stos.

Poeta grzebie w tej stercie.

Zbigniew Mikołejko

 

 

 

Marcin Baran (1963), autor tomów wierszy: „Pomieszanie” (1990), „Sosnowiec jest jak kobieta” (1992), „Sprzeczne fragmenty” (1996), „Zabiegi miłosne” (1996), „Trylogia” (1997), „Tanero” (1998), „Prozak liryczny” (1999), „Bóg raczy wiedzieć” (2000), „Gnijąca wisienka i inne wcielenia” (2003).

Opublikował także wybory wierszy: „Destylat” (2001), „Mistyka i zmysły” (2008), „Mniej, więcej, wszystko” (2011).

Współredagował antologie:, „Długie pożegnanie. Tribute to Chandler” (1997), „Żegnaj, laleczko. Wiersze noir” (2010), „Carnivorous Boy, Carnivorous Bird. Poetry from Poland” (2004).

Współtłumaczył:

debiutancką powieść Mickeya Spillane'a „Ja jestem sądem” (2008)

i pośmiertny tom wierszy Charlesa Bukowskiego „Światło błyskawicy za górą” (2009)

 

 

 

Marcin Baran „Niemal całkowita utrata płynności”

PREMIERA 26 CZERWCA 2012

Wydawnictwo EMG, Kraków 2012

Str. 88