Na temat gotowych przekąsek dostępnych w puszkach, plastikowych pojemniczkach, czy charakterystycznych kubeczkach wymagających jedynie zalania wrzątkiem, zrodziło się na przestrzeni ostatnich lat bardzo wiele negatywnych opinii. Bo szkodliwe dla zdrowia, bo tuczące, bo pełne chemii, bo bez cennych wartości odżywczych. Nie należy jednak generalizować, gdyż nie wszystkie tego rodzaju dania błyskawiczne trzeba od razu spisać na straty.
Zgodne z ogólnie przyjętymi standardami
Nie ma co przesadzać z demonizowaniem gotowych potraw. Gdyby były aż tak „złe” dla ludzkiego organizmu, nie byłoby szansy, aby trafiły na rynek gastronomiczny i to nie tylko w Polsce, ale i we wszystkich krajach członkowskich Unii Europejskiej, bo przecież wszelkie artykuły spożywcze jakie są oficjalnie dopuszczone do obrotu koniecznie mają spełniać szereg rygorystycznych wymogów, w tym standardy narzucone odgórnie przez Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności. Wyżej wskazana instytucja zajmuje się ustanawianiem restrykcyjnych warunków, niezbędnych do zrealizowania po to, aby udowodnić, iż produkowane wyroby spożywcze gwarantują sto procent bezpieczeństwa żywnościowego. Oczywiście, nie wszystko, co jest pod ręką w supermarkecie kipi zdrowiem, będąc bogate w składniki odżywcze i witaminy, ale na pewno nie można także wrzucać wszelkich błyskawicznych dań do jednego worka oraz określać jako „trujące”, „rakotwórcze”, jak to często przypisywane jest tej kategorii produktów. Wiadomym jest, iż nigdy nie dorównają one indywidualnie przygotowywanym specjałom, domowej roboty, ale nie stanie się nam z pewnością nic bardzo niekorzystnego dla zdrowia, gdy sporadycznie po nie sięgniemy.
Kiedy je wybierać?
Nie chodzi o to, aby daniami błyskawicznymi zajadać się od rana do wieczora, dzień w dzień, siedem dni w tygodniu, zastępując nimi -z lenistwa, czy dla wygody- tradycyjnie komponowane menu własnego autorstwa. Bez wątpienia ten rodzaj żywności przyda się jednakże w wyjątkowych okolicznościach, powiedzmy kiedy udajemy się na urlop i chcemy zaopatrzyć się w szybki do przygotowania pokarm, a przy tym zaoszczędzić na wydatkach związanych ze stołowaniem się w restauracjach. Ponadto, warto także wspomnieć o jeszcze innej grupie dań błyskawicznych, jak na przykład te proponowane przez Harmonię Smaków – sklep z azjatycką żywnością – za pośrednictwem którego można zaopatrzyć się w szereg niecodziennych potraw gotowych, które pozwolą nam odkryć nietuzinkowe smaki Dalekiego Wschodu. Za zaledwie parę złotych, mamy sposobność zakosztować orientalne potrawy takie jak oryginalna wieprzowina w stylu chińskim, wołowina pięć smaków, grzybowy lunch box pszenny, kurczak po tajsku i wiele, wiele innych.
Ucz się czytać
Niewiedza szkodzi, więc lepiej jest nie odrzucać za jednym zamachem wszystkiego, co stanowi danie gotowe, ale dobrze jest postawić na umiejętne czytanie etykiet widniejących na opakowaniach błyskawicznych smakołyków. Naszpikowane chemią wyroby to te, które obfitują w konserwanty, liczne barwniki, uzupełniacze, emulgatory, ulepszacze, stabilizatory, czy słodziki. Jeżeli jednak poznasz skład tego, co wrzucasz do koszyka i pofatygujesz się zgłębić tajniki nalepki na odwrocie pudełeczka, masz okazję samodzielnie kształtować swój jadłospis, świadomie wybierając, co chcesz włączać do swej diety.