Wszyscy kochamy kawę — jak przyrządzić ją w najprostszy sposób?

Redakcja
Redakcja
Kategoria lifestyle · 22 września 2018

Tym, co w pierwszej kolejności skłania klientów do sięgania po ekspresy kapsułkowe, jest ich atrakcyjna cena i komfort związany z szybkością oraz łatwością przyrządzania kawy. Sceptycy kręcą natomiast nosem, wskazując na gorszy smak i dyskusyjne walory zdrowotne wynikające z takiego rozwiązania. Stawiają oni na tradycyjny model przygotowywania tego napoju. Czy słusznie? A może czas odczarować ekspres na kapsułki?

Jak to właściwie jest z tą jakością kawy przyrządzanej w ekspresie kapsułkowym? Kawosze zwykli twierdzić, że faktycznie jest ona gorsza niż ta, którą przygotowujemy, korzystając z ekspresów przelewowych, a zwłaszcza ciśnieniowych. Czy jednak nadal jest to prawda? Czy ten stereotyp się nieco nie przeterminował? Czy w dobie bezustannego udoskonalania kolejnych urządzeń, ekspresy kapsułkowe wciąż nie mogą się bronić? Okazuje się, że czas najwyższy wziąć w obronę urządzenia, które zbyt długo nosiły łatkę „tych nieco gorszych”. 

Argument jakości

Specjaliści nie są już wobec nich tak surowi i zaznaczają, że jest sposób na znalezienie idealnego złotego środka, który pozwoli nam cieszyć się łatwym i szybkim przyrządzaniem tego PYSZNEGO napoju. Gdzie on się kryje? A w naszym zaangażowaniu w wybór idealnej kawy! Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na zawartość samych kapsułek. Najlepiej, by zawierały one nie mniej niż 7 gramów naturalnej kawy, pochodzącej oryginalnie z części świata, w której została ona zebrana i zmielona. Korzystając z „kapsułkowca” dostajemy dużo dobrej zabawy związanej z wyborem smaków. Dziś na rynku jest ich naprawdę dużo i są one w stanie zadowolić zarówno tradycjonalistę, jak i najbardziej zdeterminowanego poszukiwacza nowych wrażeń (więcej o ciekawych rodzajach kawy w dalszej części artykułu). Dorzućmy do tego jeszcze niesłabnący aromat kawy, która zamknięta w hermetycznych kapsułkach, nie ma szans na wywietrzenie. 

Argument ceny

Niechętni ekspresom kapsułkowym zwracają również uwagę na koszt samych kapsułek. Niewątpliwie w domu, w którym kilka osób namiętnie spija filiżankę za filiżanką, taka przyjemność może się okazać kosztowna (pamiętajmy, że jedna kapsułka to koszt ok. 1,50 zł), jednak umiarkowany amator kawy nie powinien poczuć dojmującego „bólu portfela”. Kolejna sprawa to brak wyboru, jeśli chodzi o producenta kapsułek, czyli tzw. syndrom drukarki. Jeśli kupimy bowiem urządzenie konkretnej marki, zmuszeni będziemy do korzystania wyłącznie z kapsułek proponowanych przez tę samą firmę. Na to również jest dość prosty sposób. Wybierajmy ekspresy kapsułkowe rozważnie, zwracając uwagę nie tylko na cenę czy design urządzenia, ale również jakość i renomę samych kapsułek. Jestem pewien, że po skrupulatnym rozeznaniu (od czego mamy internet?), będziemy w stanie wybrać dla siebie idealną maszynę.  Należy pamiętać, że ekspres kapsułkowy to urządzenie dość tanie. Przyzwoity model kupimy już za około 500 zł, natomiast te bardziej zaawansowane (o których opowiemy zresztą później), mieszczą się w kwotach od 1000 zł do 2000 zł. 

Argument wygody

Jeśli chodzi o komfort użytkowania ekspresów na kapsułki nie ma właściwie mowy o zbijaniu żadnych niekorzystnych argumentów. Obsługa tego typu urządzeń zawsze była i będzie niezwykle intuicyjna. Przyrządzenie kawy za pośrednictwem tego urządzenia wiąże się z kilkoma absolutnie podstawowymi czynnościami. A więc wybieramy interesującą nas kapsułkę (zakładając, że zaopatrzyliśmy się w różne rodzaje kawy), aplikujemy ją w wyznaczone miejsce i naciskamy odpowiedni klawisz. Przygotowywanie napoju trwa raptem kilka sekund, a więc jest to bardzo dobre rozwiązanie na nasze coraz bardziej zagonione czasy. 

Argument designu i użyteczności

Ogromnym walorem ekspresów do kawy na kapsułki jest ich kompaktowość i design, który jest w stanie wpasować się wystrój każdej kuchni. Są to urządzenia niezwykle ergonomiczne, o niewielkich rozmiarach, a więc idealnie wtapiają się we wnętrze, nie zajmując wiele cennego miejsca.  Biorąc pod uwagę mniejsze metrażowo mieszkania w blokach lub kawalerki, „kapsułkowce” wydają się najlepszym rozwiązaniem. Wspominałem już o pośpiechu, który sprawia, że szukamy coraz bardziej użytecznych i szybkich rozwiązań. Najbardziej podstawowe modele ekspresów kapsułkowych nie są przekombinowane. Dysponują z reguły bardzo ograniczoną liczbą opcji, a więc zadowolą tych, którym wystarcza wybór między espresso, małą czarną i cappuccino.  

Zanim kupisz ekspres na kapsułki

Zanim wrzucisz do koszyka urządzenie, które każdego dnia przyrządzać ma dla ciebie najlepszą kawę, zastanów się, czego tak naprawdę – poza wyśmienitym, czarnym napojem – od takiego sprzętu oczekujesz. Na pewno kupując „kapsułkowca” zależy ci na szybkości i łatwości obsługi.

  • Aby oszczędzić sobie czasu i nerwów, wybierz model z obsługą intuicyjną. Wystarczą minimum dwie możliwości wyboru rodzajów kawy, bo na pewno będziesz pił obowiązkową espresso i uniwersalną lungo. Jeżeli nie zamierasz wybierać się w zbyt dalekie „wycieczki smakowe”, pozostań przy ekspresie oferującym absolutnie podstawowe opcje. Jeśli natomiast jesteś głodny nowych wrażeń, sprawdź, który producent oferuje najwięcej ciekawych rodzajów kawy. Wybierz tego, który będzie w stanie cię zaskoczyć. 
  • Elementem, który powinniśmy wymienić jako pierwszy, jest na pewno jakość. Rozejrzyj się za solidnym sprzętem. Przewertuj fora internetowe dla kawoszy, skonfrontuj ze sobą oferty różnych producentów.  Nie chcesz przecież wymieniać sprzętu co rok, a może nawet częściej. Specjaliści polecają ekspresy wyposażone w aluminiowe wykończenia – plastiku wystrzegaj się jak ognia. 
  • Jeżeli lubisz kawę z mlekiem (cappuccino, latte), będziesz potrzebował ekspresu wyposażonego w dyszę do spieniania mleka (steamer). 
  • Dobry, ekonomiczny ekspres kapsułkowy (a właściwie każdy ekspres) nie może sprawiać kłopotów przy czyszczeniu. Każdy jego element, czyli: pojemnik na kapsułki, zbiornik na wodę, tacka, powinny być dziecinnie proste w demontażu. 
  • Obecnie każdy dostępny na rynku ekspres do kawy na kapsułki wyposażony jest w stanie funkcje jak: regulacja mocy i ilości parzonej kawy, automatyczny wyłącznik, filtrowanie wody oraz możliwość przygotowania innych napojów (np. herbaty). Dla komfortu użytkownika producenci pamiętają również o takich udogodnieniach jak m.in.: automatyczne czyszczenie z odkamienianiem, powiadamianie o konieczności czyszczenia i odkamieniania, alarm (dźwiękowy lub wizualny) informujący o konieczności napełnienia zbiornika z wodą.

Rodzaje kaw

Jak Już wspominaliśmy, ekspresy kapsułkowe to obecnie wiele rodzajów kaw, które są w stanie zadowolić nawet najbardziej zdeterminowanych poszukiwaczy nowych smaków. Producenci wiedzą, że chcąc konkurować na rynku, muszą wychodzić przed szereg i zapuszczać się często w rejony, do których nikt do tej pory nie dotarł. W ten sposób, poza smakami klasycznymi, na rynku dostępnych jest wiele smaków niespotykanych, kontrowersyjnych i absolutnie wyjątkowych. 

Skoro już jesteśmy przy wyjątkowych smakach i aromatach, warto zwrócić uwagę na propozycję Krups Nespresso. Ten znany producent ekspresów na kapsułki proponuje kawę przygotowywaną metodą obróbki ziaren „honey". Jest to rzadko spotykana praktyka, której rezultatem jest przenikanie naturalnych cukrów z owocu kawowca do samego ziarna. Daje to kawę naturalnie słodką (stąd „honey”, czyli „miód”) i gładką. Metoda „honey” jest stosunkową nowością w świecie obróbki kawy. Pojawiła się ona równo 10 lat temu w Nikaragui i pozostaje na razie techniką rzadką, bo niezwykle trudną w realizacji. 

Metodą „black honey” przygotowywane są kawy z proponowanej przez Krups Nespresso, ekskluzywnej serii Master Origin. Jedną z nich jest Master Origin Nicaragua, w której składzie znalazły się ziarna Arabiki obrabiane wspomnianym sposobem. Jest to stosunkowo delikatna kawa o odczuwalnym aromacie zbożowym, niezbyt gorzka, o niskiej kwaskowości. W sam raz dla tych, którzy nie lubię zbyt intensywnego smaku. Podobnie Master Origin Ethiopia, która odznacza się jednak nieco większą kwaskowością, a to ze względu na obecne w niej aromaty owoców oraz kwiatów pomarańczy.

Na odważnych czeka niezwykle intensywne i apetycznie gęsta Kazaar, która powstała z połączenia dwóch odmian Robusty z Brazylii i Gwatemali, oraz oddzielnie palonej południowoamerykańskiej Arabiki.  Sekret mocy tego rodzaju kawy tkwi w osobnym, bardzo intensywnym paleniu każdej z wchodzących w jej skład odmian. Pozwala to na wyzwolenie jej gorzkiej natury. Tymczasem Arabika poddawana jest dłuższemu paleniu w niższej temperaturze, które wyciąga z niej całą słodycz.  

Niezwykle szlachetnymi kawami proponowanymi przez Nespresso są Fortissio Lungo i Arpeggio. Ta pierwsza ma bardzo ciekawą genezę, gdyż o jej charakterze decydują… indyjskie monsuny. Tak jest, w porze działania tych potężnych sił, ziarna kawy z plantacji w Karnatce rozsypywane są równomiernie na ziemi, gdzie swobodnie, przez uchylone drzwi, działa na nie deszcz i wiatr. Monsunowanie pozwala na odtworzenie historycznego smaku kaw, które importowało się z Zachodnich Indii w XVIII wieku. 

No i w końcu kawa Arpeggio, która chwalona jest za jej aksamitny smak. Jest to prawdziwy miks czystych, południowoamerykańskich Arabik o słodowych nutach, wzmocnionych czekoladowymi aromatami. 

Czas na kapsułki!

O kawie i przy kawie można naprawdę wiele. Picie tego napoju to nie tylko sposób na poranne pobudzenie, ale również niezwykły rytuał, sprzyjający spotkaniom towarzyskim oraz biznesowym. Do tej pory utarło się, że podczas poważnych spotkań podawać powinno się kawę przygotowaną najlepiej za pośrednictwem porządnego ekspresu ciśnieniowego. Oczywiście, drogie i wielofunkcyjne „ciśnieniowce” długo jeszcze pozostaną absolutnymi królami w swojej branży, jednak przyszedł już czas, żeby nadać odpowiedniej nobilitacji ich nieco tańszym kolegom. Ekspresy do kawy na kapsułki to dziś zupełnie inne liga niż jeszcze kilka lat temu. Są one szybkie, niezawodne, solidne, a przede wszystkim robią przepyszną, czasem nawet bardzo ciekawą, kawę.