Pierwsze objawy niedoboru kwasów omega – co powinno nas zaniepokoić?

Paweł Kaczorowski
Paweł Kaczorowski
Kategoria lifestyle · 21 września 2024

Kwasy omega odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia organizmu. Wspomagają działanie układu odpornościowego, korzystnie wpływają na skórę i wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Ich brak może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, dlatego warto wiedzieć, jakie sygnały mogą świadczyć o niedoborze kwasów omega 3, 6 i 9.


Jakie symptomy mogą wskazywać na niedobór kwasów omega?


  1. Nadwrażliwość na światło słoneczne

Jeśli zauważysz, że po krótkim pobycie na słońcu pojawiają się bóle głowy lub szybko doznajesz oparzeń słonecznych, warto zastanowić się, czy twoja dieta dostarcza wystarczającej ilości kwasów omega. Często objawy te łączy się z niedoborem witamin D3 lub B, jednak brak kwasów tłuszczowych omega również może być przyczyną.

  1. Skurcze mięśni i ich napięcie

Często skurcze przypisujemy niedoborowi magnezu, ale jeśli pojawiają się po długotrwałym wysiłku, mogą być efektem braku kwasów omega w diecie.

  1. Łamliwe paznokcie

Osłabione, łamliwe paznokcie to kolejny znak, że organizm może potrzebować więcej kwasów omega 3. Brak odpowiednich tłuszczów może osłabić strukturę paznokci, co sprawia, że stają się one podatne na uszkodzenia.

  1. Sucha i łuszcząca się skóra

Kwasy omega są niezbędne dla utrzymania odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry. Ich brak może prowadzić do jej wysuszenia, swędzenia i łuszczenia się. Skóra staje się wtedy bardziej podatna na podrażnienia.

  1. Obniżona odporność

Jeśli często zmagasz się z infekcjami, a twój organizm wydaje się niezdolny do skutecznej walki z chorobami, może to być wynik niedoboru kwasów omega. Warto zwrócić na to uwagę i uzupełnić te kluczowe składniki.

Co robić, jeśli zauważasz u siebie te objawy?


Najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi odpowiednich ilości kwasów omega jest zbilansowana dieta. Warto wzbogacić jadłospis o:

  1. tłuste ryby morskie, np. łosoś, dorsz, makrela, śledź (bogate w kwasy omega 3),
  2. awokado, nasiona słonecznika i sezamu (źródło kwasów omega 6),
  3. orzechy, olej rzepakowy (dostarczają kwasów omega 9).


Suplementacja jako wsparcie diety


Mimo że dieta odgrywa kluczową rolę w dostarczaniu organizmowi kwasów omega, nie zawsze jesteśmy w stanie pokryć pełne zapotrzebowanie wyłącznie z pożywienia. Dlatego warto rozważyć suplementację, która zapewni odpowiednie proporcje kwasów omega 3, 6 i 9. Dobrym rozwiązaniem może być suplement EstroVita Classic – produkt zawierający naturalną mieszankę kwasów tłuszczowych pochodzących z roślin, wzbogacony o witaminy.

Dlaczego warto dbać o odpowiedni poziom kwasów omega?


Nasz organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować kwasów omega, dlatego tak ważne jest regularne dostarczanie ich z pożywieniem i suplementami. Odpowiednia ilość tych kwasów wspiera nie tylko odporność, ale również zdrowie skóry, mięśni i paznokci. Aby upewnić się, że nie mamy niedoborów, warto profilaktycznie wykonywać badania krwi, które pozwolą ocenić poziom kwasów omega w organizmie.

Dbając o odpowiednie dostarczanie kwasów omega, możemy wspierać swoje zdrowie i zapobiegać wielu nieprzyjemnym dolegliwościom.