Odżywianie podczas choroby lub rekonwalescencji. 5 wartościowych porad – zobacz!

Redakcja
Redakcja
Kategoria lifestyle · 11 lipca 2024

Wiele osób podczas zmagań z chorobą, zwłaszcza przewlekłą lub taką o wysokiej intensywności objawów, ma trudności z odżywianiem. Problemy z przełykaniem, trudności z przygotowywaniem posiłku bądź inne powody uniemożliwiają dostarczanie odpowiedniej ilości wartościowego pożywienia każdego dnia. Czasem również przyczyną jest brak odpowiedniej wiedzy związanej z odżywianiem. Jak więc się odżywiać podczas choroby lub okresu rekonwalescencji czy po zabiegu? Podpowiadamy!

1. Nutridrink – pełnowartościowy i łatwy do połknięcia posiłek

 

Jesteś osobą, która przez chorobę ma trudności z przełykaniem? Nie masz możliwości przyjmowania pokarmu w postaci stałej? Zastanawiasz się, jak dostarczyć wszystkie składniki odżywcze do swojego organizmu w bezpieczny i efektywny sposób. Nutridrink jest jedną z odpowiedzi.

 

Nutridrink na wzmocnienie organizmu jest świetnym pomysłem z wielu względów. Tego typu produkty (wiele wersji Nutridrink znajdziesz w Nowej Farmacji) zawierają odpowiednią ilość białka (Nutridrink wysokobiałkowy), które jest potrzebne do regeneracji organizmu i utrzymywania odpowiedniej masy ciała, zwłaszcza mięśniowej. Mają też wiele węglowodanów oraz tłuszczy, bez których nie może być mowy o szybkim powrocie do zdrowia czy walce z chorobą przewlekłą.

2. Nawadniaj się!

 

Kiedy walczysz z chorobą – schorzeniem przewlekłym, infekcją gardła czy zatok, przeziębieniem lub grypą, chorobami autoimmunologicznymi lub przemęczeniem – musisz przyjmować odpowiednią ilość wody. Mniej wody w organizmie to wyższe ryzyko powikłań i wolniejszy powrót do zdrowia lub nawet zahamowanie postępów zdrowienia!

 

Dorosły człowiek powinien przyjmować każdego dnia około dwóch litrów wody. Nie tylko samej cieczy, lecz również wody zawartej w pożywieniu. Spożywaj więc wiele bogatych w wodę warzyw, pij odpowiednią ilość płynów, a zadbasz o zdrowie i szybciej rozprawisz się z chorobą.

3. Jedz posiłki lekkostrawne

 

Gdy jesteś chory lub zmagasz się z trudnym schorzeniem, nie dokładaj sobie więcej problemów! Spożywaj posiłki pełnowartościowe i takie, które łatwo strawisz. Jedzenie ciężkostrawne, pełne tłuszczy nasyconych i cukrów prostych może sprawić, że nabawisz się problemów trawiennych.

To kolejny problem dla twojego organizmu, który i tak jest już mocno osłabiony chorobą. Zadbaj o lekką dietę, unikaj przetworzonych produktów, a z pewnością szybciej powrócisz do zdrowia i nie nabawisz się kolejnych problemów.

4. Suplementacja

 

Gdy wiesz, że potrzebujesz witamin, minerałów lub innych substancji, których nie dostarczasz do organizmu wraz z pożywieniem, postaw na odpowiednią suplementację. Zmagając się z chorobą, warto wspierać się wieloaspektowo. Pamiętaj jednak, aby zapytać specjalistę o suplementy, które możesz, a nawet powinieneś przyjmować.

 

 

Organizm, który dostaje odpowiednią ilość witamin, mikroskładników w postaci minerałów czy innych ważnych pierwiastków, łatwiej radzi sobie ze stresem rekonwalescencji i choroby. To bardzo istotne w tym, by szybko powrócić do zdrowia.

5. Jedz mało, ale często

To, co jesz, ma znaczenie. Ma jednak również znaczenie to, jak jesz, ile pożywienia spożywasz i jaka jest ich regularność. Małe, ale regularnie spożywane posiłki to klucz do zachowania zdrowia układu pokarmowego, którego prawidłowe funkcjonowanie ma niebagatelne znaczenie w twoim powrocie do zdrowia.

Oto pięć porad, dzięki którym z łatwością poradzisz sobie z odżywianiem podczas choroby. Szybciej wrócisz do zdrowia, stosując się do porad zawartych w tym artykule, a czas spędzony na rekonwalescencji ulegnie znaczącemu skróceniu!